Vattkoppor

Vattkoppor är en vanlig och mycket smittsam infektionssjukdom som orsakas av viruset varicella zoster. Vanligt förekommande symtom vid vattkoppor är feber, huvudvärk, trötthet samt röda utslag och vätskefyllda kliande blåsor på överkroppen armarna och benen.

De allra flesta svenskar drabbas av vattkoppor någon gång i livet och vanligast är att man får vattkoppor som barn. Sjukdomen är generellt inte speciellt farligt men kan däremot upplevas obehaglig. För personer som drabbas av vattkoppor i vuxen ålder är symptomen nästan alltid svårare än hos unga.

Vaccin mot vattkoppor

På Din hälsa i Västerås erbjuder vi vaccinet Varivax/Varirix mot vattkoppor som kan ges från 9 månaders ålder. Vaccinet ges i två doser med några veckor upp till ett års mellanrum, beroende på om det är ett barn eller en vuxen som vaccineras. Efter vaccinationen ges ett bra skydd mot vattkoppor, med ett fullgott skydd mot att bli allvarligt sjuk.

Förutom skydd mot vattkoppor löper den som vaccinerat sig även mindre risk att drabbas av bältros i vuxen ålder. Läs mer om bältros här.

Vaccin mot vattkoppor innehåller levande, försvagat virus. Det är både säkert och effektivt. De flesta småbarn som får vaccin utvecklar antikroppar och blir skyddade mot vattkoppsviruset redan efter en liten dos. Om du vaccineras mot vattkoppor är risken liten att du blir sjuk och om du ändå skulle bli det får du en betydligt mildare variant av sjukdomen.

 

Vem bör vaccinera sig mot vattkoppor?

Vaccination mot vattkoppor rekommenderas särskilt för barn med underliggande sjukdom som gör att immunförsvaret inte fungerar som det ska, till exempel kronisk njursjukdom eller cancer. Även syskon och andra barn som är i kontakt med barn som har ett nedsatt immunförsvar rekommenderas att vaccineras.

Vuxna får ofta svårare symtom av vattkoppor än barn. Rekommendationen är därför att även vuxna som inte haft vattkoppor eller fått vaccin som barn vaccinerar sig.

Reseintyg Covid-19

Pris

725 kr för vuxna

725 kr för barn

OBS! Vi tar inte kontanter. 

Inför besöket

Inför ditt besök är det bra om du fyller i en hälsodeklaration – då blir ditt besök både snabbare och smidigare för dig.

Hitta hit

Din Hälsa i Västerås
Klockartorpsgatan 21
723 44 Västerås

021-440 20 60
info@dinhalsavasteras.se