Vilka vaccin behöver jag när jag ska resa?
Det beror på vart du ska, hur länge du ska vistas, och vad du ska göra där.

Enklast är om du kontaktar oss med detaljer om din resa, så kan vi svara på vilka skydd du eller ni behöver.

Ring 021-440 20 60 eller maila info@dinhalsavasteras.se.

Hur gör jag för att vaccinera mig?
  1. Hitta en tid som passar dig
    Det är smidigt att boka, men vi har också drop in-tider.
  2. Lämna lite information om dig själv
    Fyll i en hälsodeklaration med bl.a eventuellt resmål, samt ett par detaljer kring din hälsa. Det gör ditt besök snabbare och smidigare!
  3. Besök vår mottagning
    När du hittat en tid som passar, och lämnat hälsodeklarationen så är du välkommen! Du hittar oss på Klockartorpsgatan 21, 723 44 Västerås.
Behöver jag verkligen vaccinera mig?
Som barn blev vi vaccinerade mot många sjukdomar, men i vuxen ålder kan det behöva ”fyllas på” då vaccinet avtar.

Vissa vaccin behöver man ta regelbundet, andra i en avtagande frekvens, och ibland mot specifika fall beroende på resmål eller situation.

För mer detaljer, kontakta oss direkt genom att ringa 021-440 20 60 eller maila info@dinhalsavasteras.se

Resevaccinationer

Om du ska ut och resa är det viktigt att du kontrollerar vilka sjukdomar som är vanliga där. Många sjukdomar blev du vaccinerad mot som barn, men är du över 30 år kan du behöva en påfyllning av några av dessa.

TBE

Om du vistas i områden där fästingar och TBE-smitta förekommer är det viktigt att vaccinera dig mot fästingöverförd hjärnhinneinflammation (tick-borne encephalitis). Hos ungefär var tredje som smittats sprids viruset vidare till hjärna och hjärnhinnor.

Efter cirka en vecka blir man då sjuk igen med hög feber, huvudvärk, illamående, kräkningar och påverkat allmäntillstånd. Man behöver då sjukhusvård.

TBE går inte att behandla, utan enda skyddet är att vaccinera sig!

Läs mer om TBE, TBE-vaccin, och se om du bor i ett riskområde, på fasting.nu.

Lunginflammation

Vem som helst kan få lunginflammation, till och med den som tränar, äter hälsosamt och tar hand om sig själv. Lunginflammation är en mycket vanlig sjukdom som kan komma i samband med influensa. Den orsakas av både virus och/eller bakterier.

Bältros

Efter vattkopporsinfektion finns vattkoppsviruset vilande i nervrötterna. Viruset kontrolleras av immunförsvaret. Stigande ålder försvagar immunförsvaret vilket kan leda till att viruset återaktiveras och orsaka bältros.

Bältrosvaccin stärker immunförsvaret mot vattkoppsvirus och hindrar viruset från att återaktiveras och orsaka bältros. Det leder inte till fullständigt skydd men ger, om sjukdomen ändå bryter ut ett mildare förlopp. Läs mer på vaccin.se.

Banner Bältros - vaccin.se

Stelkramp

Stelkramp är en sjukdom spridd över hela världen, och beror på bakterier som finns i smuts och jord. Sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige, eftersom stelkrampsvaccination varit en del av vaccinationsprogrammet i över 50 år.

Stelkrampsvaccinets effekt avtar 10 till 20 år efter sista stelkrampsvaccination, beroende på antalet vaccinationer. Det rekommenderas att återaktivera stelkrampsvaccinationen innan utomlandsresa, till länder med försämrade hygieniska förhållanden.