Vaccin mot TBE

På Din Hälsa i Västerås erbjuder vi TBE-vaccinen Encepur och FSME. Vaccinen är likvärdiga avseende skyddseffekt och kan bytas ut mot varandra. Vi välkomnar er till vår klinik på Klockartorpsvägen 21 eller så kan ni besöka vår populära vaccinationsbuss som stannar på Erikslund & ICA Kvantum Gryta. 

 

TBE

TBE står för fästingburen hjärninflammation, Tick Bourne Encephalitis. TBE är ett virus som smittar genom bett från fästingar. De allra flesta får lindriga besvär, men ungefär en tredjedel får en inflammation i hjärnan och ryggmärgen som kan bli allvarlig. Om du bor eller vistas i områden där fästingar och TBE-smitta förekommer är det mycket viktigt att du vaccinerar dig.

Vaccin mot TBE

Idag finns det inget medicin som botar TBE. Att vaccinera sig är det enda sättet att skydda sig mot TBE. Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. De första två doserna brukas tas med 1-3 månaders mellanrum. Tredje dosen kan tas tidigast efter 5 månader och högst 12 månader efter dos två. Den tredje dosen bör tas inom samma fästingsäsong. För att behålla ditt skydd mot TBE behöver du ta ytterligare en dos tre år efter tredje dosen och därefter en dos vart femte år.

 

Vem bör vaccinera sig mot TBE?

Personer som bor eller vistas i områden där TBE förekommer bör vaccinera sig. Stora delar av Sverige har inrapporterade fall av TBE och Mälardalsområdet och mellersta Sverige har varit särskilt drabbade de senaste åren.

 

TBE går inte att behandla, utan enda skyddet är att vaccinera sig!

Läs mer om TBE, TBE-vaccin och se om du bor i ett riskområde på fasting.nu

 

Reseintyg Covid-19

Pris

420 kr för vuxna
330 kr för barn

OBS! Vi tar inte kontanter.

Inför besöket

Inför ditt besök är det bra om du fyllt i en hälsodeklaration – då blir ditt besök både snabbare och smidigare för dig.

Hitta hit

Din Hälsa i Västerås
Klockartorpsgatan 21
723 44 Västerås

021-440 20 60
info@dinhalsavasteras.se